soda bread

Chléb z kefíru

klíčová slova: domácí chléb, domácí chléb recept, podmáslový chléb, irish bread

Irský chléb nebo také soda bread se stal v březnu 2020 jedním z nejvyhledávanějších receptů na domácí chléb. V této době byl nedostatek droždí a tento chléb je připravován z kefíru a jedlé sody.

Chléb z kefíru

Kategorie: PečivoTyp: Slané pečivoObtížnost: Začátečník
Porce

1

bochník
Kalorická hodnota (100g)

197

kcal
Příprava

15

minut
Doba pečení

40

minut

Irský chléb nebo také soda bread se stal v březnu 2020 jedním z nejvyhledávanějších receptů na chleba. V této době byl nedostatek droždí a tento chléb je připravován z kefíru a jedlé sody.

Ingredience

  • 300 g hladké mouky

  • 150 g celozrnné mouky

  • 400 ml kefír

  • 2 lžičky soli

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1 lžička kmínu

Postup

  • Troubu si předehřejeme na 220 °C. Mouku, sůl, jedlou sodu a kmín promícháme v míse. Přidáme kefír a krátce promícháme – stačí, aby se suroviny nahrubo spojily
  • Vyklopíme směs na pomoučenou pracovní desku a krátce prohněteme. Nehnětejte zbytečně dlouho, stačí jen aby se suroviny na chléb spojily.
  • Vytvořený bochník přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem. Dlaněmi těsto smáčkneme na výšku okolo 3 až 4 cm. Nožem nařízneme do kříže (1 cm hluboko) a dáme péct do trouby rozehřáté na 220 °C. Pečeme 20 minut, poté teplotu snížíme na 200 °C a dopékáme dalších 20 minut.
  • Před krájením necháme chléb chvíli vychladnout. Je skvělý ještě mírně vlažný, ale klidně i zcela vychladlý.
  • Dobrou chuť 😋

Tip

  • Máme rádi, když z těsta udělám 4 mini chleby. Peču je stejným způsobem jako jeden velký
  • Ještě dělám na osminy – peču na poloviční čas

Hodnocení

Klikněte na hvězdičky pro hodnocení

Průměrné 5 / 5. Počet hodnocení 1

Zatím nikdo neohodnotil! Buďte první, kdo recept ohodnotí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *