klíčová slova: domácí chléb, domácí chléb recept, podmáslový chléb, irish bread
Irský chléb nebo také soda bread se stal v březnu 2020 jedním z nejvyhledávanějších receptů na domácí chléb. V této době byl nedostatek droždí a tento chléb je připravován z kefíru a jedlé sody.
Chléb z kefíru
Kategorie: PečivoTyp: Slané pečivoObtížnost: ZačátečníkPorce
1
bochníkKalorická hodnota (100g)
197
kcalPříprava
15
minutDoba pečení
40
minutIrský chléb nebo také soda bread se stal v březnu 2020 jedním z nejvyhledávanějších receptů na chleba. V této době byl nedostatek droždí a tento chléb je připravován z kefíru a jedlé sody.
Ingredience
300 g hladké mouky
150 g celozrnné mouky
400 ml kefír
2 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
1 lžička kmínu
Postup
- Troubu si předehřejeme na 220 °C. Mouku, sůl, jedlou sodu a kmín promícháme v míse. Přidáme kefír a krátce promícháme – stačí, aby se suroviny nahrubo spojily
- Vyklopíme směs na pomoučenou pracovní desku a krátce prohněteme. Nehnětejte zbytečně dlouho, stačí jen aby se suroviny na chléb spojily.
- Vytvořený bochník přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem. Dlaněmi těsto smáčkneme na výšku okolo 3 až 4 cm. Nožem nařízneme do kříže (1 cm hluboko) a dáme péct do trouby rozehřáté na 220 °C. Pečeme 20 minut, poté teplotu snížíme na 200 °C a dopékáme dalších 20 minut.
- Před krájením necháme chléb chvíli vychladnout. Je skvělý ještě mírně vlažný, ale klidně i zcela vychladlý.
- Dobrou chuť 😋
Tip
- Máme rádi, když z těsta udělám 4 mini chleby. Peču je stejným způsobem jako jeden velký
- Ještě dělám na osminy – peču na poloviční čas