Jahodové pokušení je jahodový dortík, založený na klasickém piškotovém korpusu a vanilkovém krému a domácí šlehačce. Pojí se tu hořká čokoláda na povrchu, sladké jahody s vanilkovým krémem a lahodná smetanová šlehačka.
Letní jahodové pokušení
Kategorie: DezertyTyp: Ovocné dortyObtížnost: Pokročilý1
dort171
kcal2
hodiny30
minutJahodové pokušení je jahodový dortík, založený na klasickém piškotovém korpusu a vanilkovém krému a domácí šlehačce. Pojí se tu hořká čokoláda na povrchu, sladké jahody s vanilkovým krémem a lahodná smetanová šlehačka.
Ingredience
- Korpus
7 bílků
5 žloutků
7 lžic hrubé mouky
7 lžic cukru krupice
- Vanilkový krém
2 žloutky
120 g cukru krupice
2 balíčky vanilkového cukru
500 ml mléka
40 g kukuřičného škrobu
250 g másla
- Šlehačka
250 ml smetany ke šlehání
3 lžíce cukru moučky
1 balíček Smeta-fixu
- Jahodová vrstva
500 g čerstvých jahod
4 lžíce cukru krupice
1 balíček červeného dortového želé
- Poleva
28 g mléka
56 g čokolády na vaření
Postup
- Korpus
- Vyšleháme si tuhý sníh z bílků, do něj zamícháme žloutky, cukr a mouku.
- Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme na 170 °C cca 30 minut
- Po upečení necháme vychladnout a prořízneme na dvě tenčí placky
- Vanilkový krém
- Utřeme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a přidáme polovinu mléka
- Za stálého míchání necháme směs na plotně spojit a ve zbylém mléku rozmícháme škrob a přidáme ke směsi na plotně. Vaříme do zhoustnutí
- V misce si utřeme máslo a postupně přidáváme vychladlý pudink. Vyšleháme do hladka a dáme na chvíli odpočinout do lednice
- Kompletace základu
- Do dortové formy umístíme spodní část piškotu, natřeme polovinou vanilkového krému, přiklopíme druhým plátem a potřeme druhou polovinou krému. Dáváme si pozor, abychom nikde nevynechali a aby krém sahal až ke stěnám formy.
- Jahody si očistíme, omyjeme a nakrájíme na silnější plátky. Poklademe jimi horní krémovou vrstvu
- Podle návodu na obalu si připravíme červené želé, ještě vlažné ho nalijeme na jahody
- Dáme alespoň na 2 hodiny do lednice odpočinout
- Šlehačka
- Do vyšší nádoby nasypeme cukr moučku, Smeta-fix a zalijeme smetanou ke šlehání
- Šleháme do ztuhnutí a dáme pozor, abychom nevyšlehali máslo 😀
- Šlehačku dáme do cukrářského sáčku a zdobíme ní okraje dortu
- Poleva
- Do hrnečku dáme polovinu čokolády, mléko a zahříváme 1 minutu v mikrovlnné troubě
- Vidličkou rozšleháme čokoládu v mléce a postupně přidáváme zbytek čokolády
- Po kompletním rozpuštění čokolády pomocí lžíce pocákáme povrch dortu polevou
- Polevu necháme ztuhnout a můžeme podávat
Tip
- Ozdobit můžeme lístky máty umístěnými uprostřed dortu