Velikonoční bochánek

Velikonoční mazanec nebo také bochánek, který si zamilujete. Tento recept používáme v rodině po desetiletí.

klíčová slova:

Velikonoční bochánek

Kategorie: DezertyTyp: PečivoObtížnost: Pokročilý
Porce

1

ks
Kalorická hodnota (100g)

230

kcal
Příprava

2

hodiny
Doba pečení

cca 1

hodina

Velikonoční mazanec nebo také bochánek, který si zamilujete. Tento recept používáme v rodině po desetiletí.

Ingredience

  • Kvásek
  • 35 g čerstvého droždí

  • 2 pol. lžíce cukr moučky

  • 250 ml mléka

  • 2 pol. lžíce polohrubé mouky

  • Těsto
  • 500 g polohrubé mouky

  • 110 g tuku (používám Heru)

  • 110 g cukr krystal

  • 5 g soli

  • Trocha mléka

  • 2 žloutky

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • 40 g rozinek

  • 40 g sekaných mandlí

  • 1 vajíčko na potření

  • Citronová kůra

Postup

  • Kvásek
  • Rozdrobíme 35 g droždí, přidáme 2 lžíce cukr moučky a vidličkou rozděláme až na vodu
  • Droždí s cukrem přelijeme do 250 ml vlažného mléka a zaprášíme 2 lžícemi polohrubé mouky
  • Nádobu s kváskem překryjeme plátýnkem a v teple necháme vzejít kvásek (zvětší svůj objem)
  • Těsto
  • V kastrůlku si rozehřejeme tuk, který následně odstavíme. Přidáme do něj cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutky a kapku mléka a promícháme
  • Do mísy nasypeme mouku, přidáme vzniklou směs a kvásek. Vypracujeme těsto (POZOR z počátku se může zdát řídké, ale během vypracování zhoustne)
  • Nejprve vypracováváme těsto vařečkou, později překlopíme na pomoučený vál a těsto vypracujeme rukama
  • Zapracujeme do těsto citronovou kůru a rozinky
  • Těsto dáme do ošatky, pomoučíme a necháme v teple kynout min. 2 hodiny, nejlépe však přes noc
  • Po vykynutí těsto propracujeme a vytvoříme bochánek a umístíme ho na vymazaný plech
  • Bochánek překryjeme plátýnkem a necháme ještě 30 minut kynout
  • Bochánek potřeme rozšlehaným vejce, posypeme mandlemi a uprosřed ho prořízneme do kříže
  • Pečeme cca 1h na cca 180 °C

Tip

  • Pokud se Vám poprvé nepovede, tak nevěšte hlavu a na druhý pokus se už určitě povede 😊

Hodnocení

Klikněte na hvězdičky pro hodnocení

Průměrné 0 / 5. Počet hodnocení 0

Zatím nikdo neohodnotil! Buďte první, kdo recept ohodnotí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *