Velikonoční mazanec nebo také bochánek, který si zamilujete. Tento recept používáme v rodině po desetiletí.
klíčová slova:
Velikonoční bochánek
Kategorie: DezertyTyp: PečivoObtížnost: PokročilýPorce
1
ksKalorická hodnota (100g)
230
kcalPříprava
2
hodinyDoba pečení
cca 1
hodinaVelikonoční mazanec nebo také bochánek, který si zamilujete. Tento recept používáme v rodině po desetiletí.
Ingredience
- Kvásek
35 g čerstvého droždí
2 pol. lžíce cukr moučky
250 ml mléka
2 pol. lžíce polohrubé mouky
- Těsto
500 g polohrubé mouky
110 g tuku (používám Heru)
110 g cukr krystal
5 g soli
Trocha mléka
2 žloutky
1 balíček vanilkového cukru
40 g rozinek
40 g sekaných mandlí
1 vajíčko na potření
Citronová kůra
Postup
- Kvásek
- Rozdrobíme 35 g droždí, přidáme 2 lžíce cukr moučky a vidličkou rozděláme až na vodu
- Droždí s cukrem přelijeme do 250 ml vlažného mléka a zaprášíme 2 lžícemi polohrubé mouky
- Nádobu s kváskem překryjeme plátýnkem a v teple necháme vzejít kvásek (zvětší svůj objem)
- Těsto
- V kastrůlku si rozehřejeme tuk, který následně odstavíme. Přidáme do něj cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutky a kapku mléka a promícháme
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme vzniklou směs a kvásek. Vypracujeme těsto (POZOR z počátku se může zdát řídké, ale během vypracování zhoustne)
- Nejprve vypracováváme těsto vařečkou, později překlopíme na pomoučený vál a těsto vypracujeme rukama
- Zapracujeme do těsto citronovou kůru a rozinky
- Těsto dáme do ošatky, pomoučíme a necháme v teple kynout min. 2 hodiny, nejlépe však přes noc
- Po vykynutí těsto propracujeme a vytvoříme bochánek a umístíme ho na vymazaný plech
- Bochánek překryjeme plátýnkem a necháme ještě 30 minut kynout
- Bochánek potřeme rozšlehaným vejce, posypeme mandlemi a uprosřed ho prořízneme do kříže
- Pečeme cca 1h na cca 180 °C
Tip
- Pokud se Vám poprvé nepovede, tak nevěšte hlavu a na druhý pokus se už určitě povede 😊